Menestyksen varjo

24 Huh

Menestyksen varjo

Heinäkuun 29. päivänä vuonna 1966 Bob Dylan ajoi moottoripyöräonnettomuuden. Dylan väitti saaneensa vakavia niskavammoja, mutta onnettomuutta leimasi mysteeri, sillä paikalle ei kutsuttu ambulanssia eikä Dylania toimitettu sairaalaan. Onnettomuuden jälkeen Dylan vetäytyi julkisuudesta eikä palannut muutamaa valikoitua esiintymistä lukuunottamatta kiertueelle kahdeksaan vuoteen. Mitä oikeasti tapahtui?

Tämä ei ole näytelmä Bob Dylanista, vaan Pohjois-Karjalaisesta iskelmä-pop -laulajatar Katriina Polvijärvestä. Katriina breikkasi vuonna -88 hitillään Lempeä vailla. Polvijärven elämä muistutti aika paljon Dylanin elämää sillä vuonna -94, ollessaan uransa ja suosionsa huipulla, Katriina vetäytyi äkisti julkisuudesta.

Oikeastaan tämä ei ole näytelmä Katriina Polvijärvestä, vaan näytelmä dokumenttielokuvasta, joka kertoo hänestä. Tai oikeastaan tämä ei ole edes näytelmä dokumenttielokuvasta, joka kertoo Katriina Polvijärvestä, vaan näytelmä, joka kertoo miten tehtiin dokumenttielokuva, joka kertoo Katriina Polvijärvestä…

Todellisuus on jotain, jonka joku on valinnut näytettäväksi meille… Todellisuudessa Katriina Polvijärveä ei ole olemassa. Todellisuudessa hän on prosessidraaman avulla luotu roolihenkilö. Todellisuudessa koko dokumenttielokuvaa tai sen tekoa ei ole olemassa. Todellisuudessa ne ovat pitkillä improvisaatiosessiolla tuotettuja tarinoita. Todellisuudessa Menestyksen Varjo koostuu 12 tyypistä, joille Katriinasta on tullut enemmän totta kuin Bob Dylanista.

Menestyksen Varjo on dokumenttielokuvaparodianäytelmä (Mikael McKeoughin dokumenttielokuvaparodianäytelmien projekti, vol 2. [vol 1. oli Räkäpaska- yhden PUNK-bändin tarina]) ja siten outo lintu. Onko se todellisuudessa parodia, joka käyttää dokumenttielokuvaa viitekehyksenä komiikalle vai vakava näytelmä, joka parodioi dokumenttielokuvia, mediaa, julkisuutta ja koko meidän todellisuuttamme? Todellisuuden saa tietää vain katsomalla.


Työryhmä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s