Joensuun ylioppilasteatteri toimii myös korona-aikana

19 Hel

Koronapandemia on asettanut haasteita harrastustoiminnan ylläpitämiselle. Monet  harrastustoimijat ovat joko joutuneet keskeyttämään toimintansa tai mukautumaan  vallitseviin suosituksiin. Joensuun ylioppilasteatteri on jatkanut sinnikkäästi toimintaansa  pandemian keskellä. Seuraava ensi-ilta on jo 12. helmikuuta, kun Jääpisarat nousee Kulttuuritehdas Siihtalan lavalle.  

Jääpisarat-produktiossa nähdään Joensuun ylioppilasteatterin uusia näyttelijöitä. Kuva: Pietari Sänisalmi

Suosituksia seurataan tarkasti  

Joensuun ylioppilasteatterin puheenjohtaja Emilia Toropainen katsoo toiveikkaasti tulevaan  kevääseen ja sen produktioihin, vaikka korona onkin leikannut yleisömäärää huomattavasti syksyn  aikana. Kuitenkin puhuttaessa koronapandemian vaikutuksista tarkemmin Toropainen vakavoituu.  

– Vaikka olemme ottaneet huomioon terveysturvallisuuden niin harjoituksissa kuin esityksissäkin,  tuntuu etteivät katsojat uskalla tulla teatteriin. Se on tietysti täysin ymmärrettävää vallitsevassa  tilanteessa. Tämä ei ole ollut helppoa aikaa varmasti kenellekään, Toropainen toteaa. 

Toropainen tähdentää, että esityksissä katsojien turvallisuus on huomioitu. Tila on suuri, mikä  mahdollistaa turvaetäisyyksien pitämisen muihin katsojiin sekä näyttelijöihin. 

– Joensuun ylioppilasteatteri suosittelee käyttämään katsomossa kasvomaskia sekä myös lataamaan käyttöön Koronavilkku-sovelluksen. Katsomokokoa myös päivitetään vallitsevien  suositusten mukaisesti. 

”Tämä ei ole ollut  helppoa aikaa varmasti  kenellekään”

Syksyllä teatterissa nähtiin musiikkinäytelmä Kellaribändi, joka  yleisökadon vuoksi aiheutti Joensuun ylioppilasteatterille  huomattavat taloudelliset tappiot. Myös harrastajamäärissä on  nähtävissä Toropaisen mukaan selkeä pudotus. 

Osa suunnitellusta ohjelmistosta on päätetty myös siirtää tulevaisuuteen, mutta täysin talviunille  ylioppilasteatterissa ei olla käyty. Harrastamista jatketaan suosituksia noudattaen korona aikanakin. 

– Teatteri on usein fyysinen ja lähikontaktia vaativa harrastus, mutta pyrimme takaamaan jäsenistömme turvallisuuden harjoituksissa. Huomioimme turvavälit, käsihygienian ja käytämme  kasvomaskeja. Mahdollisuuksien mukaan olemme järjestäneet myös etäharjoituksia, Toropainen kertoo. 

Taloudellisista ongelmista, katsoja- ja harrastajakadosta huolimatta Toropainen haluaa säilyttää  ilon teatterin tekemisessä.  

– Haluamme tuoda iloa ja valoa korona-arjen keskelle.  

Teatteria kasvomaskeissa 

Joensuun ylioppilasteatterin seuraava produktio Jääpisarat on jo 18. Pisarat-produktio, ja sen ohjauksesta vastaavat tänä vuonna Anna Estola ja Eveliina Sivonen. Lavalla puolestaan nähdään Joensuun  ylioppilasteatterin uusia näyttelijöitä. Aiemmin Pisarat-produktiot ovat koostuneet  lyhytnäytelmistä, mutta nyt lavalle nousee kokoillan tanssillinen satunäytelmä aikuisille.  

Produktion tuottaja Marja Kuokkanen kuvailee näytelmää ajankohtaiseksi. 

Jääpisarat ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä sekä tutkii aikaa, jolloin talvi vaihtuu  kevääseen. Teemallisesti tämä liittyy myös vallitsevaan koronapandemiaan ja siitä selviytymiseen  yhteisvoimin.  

Työryhmä on varautunut moniin muutoksiin, jotta ne eivät tulisi täysin yllätyksenä. Koko näytelmä  on Kuokkasen mukaan rakennettu niin, että sitä on helppoa muuttaa tilanteiden mukaan. Esimerkiksi työryhmä on pyritty pitämään pienenä, jotta pystytään toimimaan koronarajoitusten  puitteissa. Harjoituksia on pidetty niin ulkona kuin etänäkin. Kuokkanen kertoo, että  koronasuositukset näkyvät myös lavalla.  

– Otimme suojamaskit osaksi näytelmän puvustusta, Kuokkanen naurahtaa. 

Suurin huoli on Kuokkasen mielestä se, vaivaako katsojakato yhä Joensuun ylioppilasteatteria. 

– Katsojamääriä on tietenkin rajoitettava koronarajoitusten vuoksi, mutta toivottavasti sallitut  katsojamäärät täyttyisivät kulttuurinnälkäisistä katsojista. Me tehdään tätä teille iloksi. Tervetuloa  siis katsomaan te kaikki, jotka mahdutte rajoitusten puitteissa mukaan. 

Kirjoittaja: Rebekka Villanen

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: